Jókai Anna Szalon nyílik az I. kerületben

Kulturális szalont nyit a nyár elején elhunyt Jókai Anna író emlékére a Budavári Önkormányzat.

Az I. kerület vezetése ezzel tiszteleg a Kossuth-nagydíjas, Nemzet Művésze címmel kitüntettet írónő előtt.

Az Iskola utca 28. szám alatti épületben irodalmi estekkel, koncertekkel és közösségi összejövetelekkel várják majd az érdeklődőket. A Jókai Anna Szalon ünnepélyes megnyitója szeptember 1-jén lesz.

 

Jókai Anna szellemét és hagyatékát is őrzi ez a szalon, amely a Vízivárosban található. A Budavári Önkormányzat – a család jóvoltából – az írónő személyes tárgyaiból és kitüntetéseiből egy bensőséges hangulatú emléksarkot alakított ki.

A szalon weboldalán (www.jokaiannaszalon.hu) pedig Jókai Anna otthonába is bepillanthatnak, és megnézhetik, hol élt és alkotott az írónő. Később pedig az életműve, interjúi, előadásai digitálisan is elérhetők lesznek a honlapon.

A szalonok világa először az arisztokrácia körében jelent meg, majd a polgárság kialakulásával egyre nagyobb teret hódított ez a sajátos közösségi kultúra.

A szalonokba nem konkrét programokra jártak a vendégek, hanem beszélgetni, kártyázni, sakkozni és zenét hallgatni. A társas együttlét ezen formáját szeretné visszahozni a kerületbe az ötletgazda, dr. Nagy Gábor Tamás polgármester.

A Budavári Önkormányzat célja, hogy a jövőben a polgári hangulatú szalonban egyebek között irodalmi estek, komolyzenei koncertek, házimuzsikálások, pódium-előadások, könyvbemutatók is legyenek. Az első program a megnyitó után, szeptember 2-án egy finn irodalmi est lesz, melynek díszvendége Jávorszky Béla író, műfordító.

Az Örökség című antológiát mutatják majd be, melyet Jávorszky Béla fordított magyar nyelvre.  A műfordító ugyanezen a napon veheti át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat a Budavári Könyvünnepen.

A Jókai Anna Szalon szervezői több programmal is készülnek az őszi időszakra.  Incze Ildikó önálló estje október 12-én lesz.

A színésznő Szakonyi Károly és Gyurkovics Tibor Szeretők c. darabját adja elő. Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tanítványaival egy előadássorozattal várja majd a közönséget.

A Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke és Takács Bence Ervin műsorvezető által szervezett „Mondj Te is egy verset!” elnevezésű irodalmi program eddig a Várnegyed Galériában működött, a házigazdák ezentúl minden hónap harmadik keddjén a Szalonban várják a tagokat. A Várban működő Litea Könyvesbolt népszerű programjai is átkerülnek a Jókai Anna Szalonba. Felolvasó estekkel, könyvbemutatókkal és zenés programokkal várják az irodalom szerelmeseit.

Takács Bence Ervin, Kathy-Horváth Lajos (hegedű), Szakcsi Lakatos Béla (zongora) közös előadói estjével is készülnek a szervezők.  Tavasszal pedig a Beethoven Budán programsorozatnak új helyszíne lesz a szalon.
(A műsorok még egyeztetés alatt vannak, a szervezők műsorváltozás jogát fenntartják!)

Budapest, 2017.08. 29. (MTI-ÖS) 1 csatolt webcím http://jokaiannaszalon.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s