Kétszer annyi lombikbébi fog születni, ha duplájára emelik a finanszírozást?

 

Rétvári Bence államtitkár szerint “41 052 művi megtermékenyítést (lombikbébi kezelést) végeztek közfinanszírozás terhére 2010 óta a magán- és állami fenntartású meddőségi centrumok. Az összes államilag finanszírozott kezelésből 8 895 (21,67 százalék) volt eredményes.”

Dr. Steven G. Kaáli,

 

Az államtitkár úr nem számszerűsítette, hogy a finanszírozott lombikbébi kezelések közül hányat végeztek az állami és hányat a magán intézetekben. A Kaáli Intézetben és tapolcai társintézetében összesen 27 760 finanszírozott beavatkozás történt 2010 januárjától, ami az országos ellátás 2/3-át jelenti.

Ezeknek a kezeléseknek a 26 százaléka, vagyis 7 204 kezelés végződött szüléssel, melynek eredményeként – az ikerterhességeket is figyelembe véve – 8 052 gyermek született.

Minden bizonnyal az állami és a többi magán intézet is közel hasonló eredménnyel büszkélkedhet, ami azt jelenti, hogy 2010 januárja óta az államtitkár úr által említettnél is több (mintegy 10 000 gyermek) jött a világra a közfinanszírozás segítségével.

A közzétett hírek szerint a lombikbébi kezelések közfinanszírozását még ebben a hónapban a duplájára emelik.

Ha ez megtörténik és a betegek szabadon választhatnak az állami és magánintézetek között, akkor a következő hét évben várhatóan a megszületett gyermekek száma is duplázódni fog, vagyis 20 000 újszülöttel gazdagodhat a nemzet.

Voltak azonban olyan kormányzati megszólalások is, melyek szerint a megemelt finanszírozási összegből kizárólag az állami központokban jelentkező betegek részesülhetnek. Ez esetben a magán intézetekben maradnak a várólisták, és az állami intézetekben pedig – kapacitás hiánya miatt – kihasználatlanul marad a finanszírozás adta lehetőség.

Emiatt a következő hét évben lényegesen kevesebb újszülött jön a világra, mint amennyit a Kormány a támogatások duplájára emelése után joggal elvár.

Kaáli Intézet

30 251 1360 (MTI-OTS) (Fotó:http://kaali.hu/)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s